Puinen vene laiturilla

Miltä vuorovaikutus työyhteisössä tuntuu loman jälkeen?

Lomalta paluu töihin herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia, joiden äärelle on hyvä pysähtyä hetkeksi. Heränneet tunteet ja ajatukset voivat kertoa itselle tärkeistä arvoista ja asioista, toiveista ja tarpeista liittyen niin itse töihin kuin työyhteisön toimintaan, käytäntöihin ja vuorovaikutukseen. Etäisyyden saaminen voi auttaa myös asioiden puheeksi ottamisessa ja ehdotusten esiin tuomisessa omalle esihenkilölle, tiimiläisille ja työkavereille.

Etäisyys auttaa hahmottamaan merkityksellisiä asioita

Lomalla oleminen tarjoaa mahdollisuuden ottaa etäisyyttä työasioihin ja saada uusia oivalluksia siitä, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä, millaista palautumista töistä kaipaa ja mitkä asiat innostavat ja motivoivat itseä. Helposti töihin palatessa tempaudumme suoraan mukaan työn touhuun. Samalla saatamme kadottaa kykymme tarkastella omaa työtä ja roolia, työn tekemisen tapoja ja työyhteisön toimintaa ja vuorovaikutusta hieman etäämmältä. Tästä syystä kannattaa käyttää hetki aikaa omien ajatusten ja tunteiden tarkasteluun, jolloin niistä on helpompi kertoa muille ja saada muutosta aikaan myös omaa toimintaa ja käyttäytymistä muuttamalla.

Esimerkiksi seuraavanlaiset kysymykset voivat auttaa hahmottamaan itselle tärkeitä ja merkityksellisiä asioita oman hyvinvoinnin, työssä jaksamisen, yhteistyön ja vuorovaikutuksen toimivuuden kannalta:

  • Mitkä asiat tuovat minulle työssäni iloa ja antavat energiaa?
  • Mihin olen työssäni tyytyväinen?
  • Mihin toivon muutosta?
  • Mihin voin vaikuttaa?
  • Mihin olen työyhteisöni toiminnassa ja vuorovaikutuksessa tyytyväinen?
  • Miten voin vahvistaa hyviä asioita ja toimivaa vuorovaikutusta omalta osaltani?
  • Mikä yhteistyössä tiimiläisten, kollegojen, asiakkaiden tai esihenkilön kanssa sujuu hyvin?
  • Miten voin antaa muille positiivista palautetta toimivasta yhteistyöstä?

Puheeksi ottaminen vie asioita eteenpäin

Työyhteisön vuorovaikutus ja toimivat käytänteet vaikuttavat suoraan työssä viihtymiseen ja sitoutumiseen. Tästä syystä ei ole yhdentekevää, millaiseksi koemme vuorovaikutuksen ja yhteistyön tekemisen. Useasti palautteen antaminen työyhteisössä tai tiimissä ja asioiden puheeksi ottaminen saattavat kuitenkin tuntua haasteellisilta. Näissä tilanteissa vaikuttavat niin aikaisemmat kokemuksemme vastaavanlaisista tilanteista ja muiden suhtautumisesta meihin kuin työyhteisön ja tiimin kulttuuri ja tavat reagoida vuorovaikutustilanteissa. Turvallinen ilmapiiri kannustaa ajatusten ja kehittämisideoiden jakamiseen muille ja avoimeen keskusteluun yhdessä.

Omien ajatusten ja toiveiden selkeyttämisessä ja mahdollisten ratkaisuehdotusten jäsentämisessä voi auttaa esimerkiksi paperille kirjoittaminen tai piirtäminen. Tällöin aivomme prosessoivat asioita eri tavalla ja meillä on mahdollista tarkastella asioita eri näkökulmista rauhassa. Voimme miettiä asioita muiden näkökulmasta ja pystymme tuomaan esiin hyötynäkökulmia, jotka mahdollisesti motivoivat myös muita muutokseen. Jäsenneltyjä ajatuksia on helpompi kertoa ja toisten ymmärtää.

Puheeksi ottamista miettiessä voi kysyä itseltä, mitä mahdollisesti tapahtuisi, jos ottaisin asian puheeksi ja kertoisin ajatuksistani toisille. Mitä voisi pahimmillaan tapahtua ja miten voisin siinä tilanteessa selviytyä? Mitä hyötyä voisi asian puheeksi ottamisesta olla itselle ja muille? Miltä minusta tuntuisi, jos en ottaisi asioita puheeksi ja kertoisi muille ajatuksiani ja toiveitani liittyen työhöni, yhteistyöhön tai toimivampaan vuorovaikutukseen tiimissä tai työyhteisössä? Mikä olisi parasta, mitä voisi tapahtua?

Millaista vuorovaikutusta sinä toivot työyhteisössäsi? Miten vahvistat hyviä asioita ja toimivaa yhteistyötä?

Scroll to Top